FÉG vagy Junkers-Bosch alkatrészt keres?
FÉG és Junkers-Bosch gázkészülék alkatrész bolt

Égéstermék, gyakori veszélyforrások!

Mint azt a gázkészülék csoportoknál már említettük vannak az "A" típusú gázkészülékek, melyek az égéshez szükséges levegőt a helyiség légteréből veszik, de nem rendelkeznek égéstermék elvezető rendszerrel. Ilyen készülékek pl. gáztűzhelyek, kémény nélküli vízmelegítők, gázzsámolyok... stb. Ezek a készülékek egy zárt térben az üzemelésük alatt, egy bizonyos idő után megtöltik a helyiség légterét szén-monoxiddal. Az ilyen típusú gázkészülékekkel rendelkező helyiségek égési levegője a belső tér levegőjének folyamatos cseréjével, frissítésével oldható meg.

 

A "B" típusú gázkészülékek azok, amelyek szintén a helyiség levegőjét használják az égéshez, de kéményhez csatlakoznak. A kémény működésének alapelve a huzat, magyarán az égés során keletkezett égéstermék a huzat hatására távozik a kéményen keresztül a szabadba. Sokszor nem veszik ezt figyelembe, amikor nyílászárókat cserélnek. A tökéletesen záródó nyílászáróknál nincs levegő utánpotlás, ami miatt huzat sem tud kialakulni, így az égéstermék sem tud távozni. Sok esetben páraelszívó is felszerelésre kerül. Amikor a páraelszívó és gázkészülék nincs reteszelve az is megtörténhet, hogy az elszívó a kéményben maradt égésterméket visszaszívja a helyiségbe.

A "C" típusú gázkészülékek jelentik ebből a szempontból a legkissebb veszélyt, mert azoknál a pontos kivitelezés esetén az égés a helyiség légterétől teljesen elzárva megy végbe.

Gyakori veszélyforrások:

- Elmulasztják a gázkészülékek karbantartását.

- Páraelszívót üzemelnek be.

- Kémény karbantartását elhaanyagolják.

- Eltakarják a szellőzőnyílásokat.

- Központi porszívót üzemelnek be.

- A nyílászárókat fokozott légtömörségűre cserélik.

- Utólag beépítenek kályhát, kandallót.

- Füstcsövezést átalakítják, eltávolítják annak bilincseit.

Vissza az előző oldalra